رابطه اجتماعی مردم یزد و هرمزگان در دوران معاصر

ساخت وبلاگ

رابطه اجتماعی مردم یزد و هرمزگان در دوران معاصر

ارتباط بین اقوام و جوامع ایران زمین از دیرباز عمدتا بر پایه حسن همجواری ادامه داشته و در این زمینه ارتباط بین مردم هرمزگان با اهالی یزد نیز از این قاعده خارج نبوده است در یک نگاه گذرا و بدور از تفحص تخصصی تاریخی حضور گسترده یزدی ها در هرمزگان به اواسط دهه چهل شمسی باز می گردد. در این سالها روحانیون یزدی برای جمع آوری وجوهات شامل خمس و زکات راهی این استان جنوبی شدند. با این حضور مذهبی و مشاهده مساعد بودن شرایط کار برخی از نانواهای یزدی نیز راهی بندرعباس شده و در این شهر مشغول بکار شدند. البته باید متذکر شد که یزد یک استان کویری و از لحاظ منابع درآمدی در آن سالها محدودیت داشت از این رو بسیاری از کشاورزان و صنعتگران و اصناف مختلف یزد برای زندگی بهتر راهی دیگر استان ها شده و مشغول کار و فعالیت می شدند. به همین دلیل کشاورزان یزدی نیز در همان سالها راهی برخی مناطق هرمزگان از جمله رودان، حاجی آباد و یا ایسین شده و با اجاره زمین های کشاورزی مشغول کار شدند. در ابتدای دهه پنجاه شمسی برخی از مدیران دولتی اهل یزد شاغل در بندرعباس تسهیلاتی در زمینه اشتغال و مهاجرت بیشتر یزدی ها فراهم کردند به حدی که به ازای ایجاد نانوایی جواز فعالیت بقالی نیز به آنها داده می شد تا به قول امروزی ها جنس مشتری جور شود و اهالی محلات نیازی به حضور روزانه در بازار نداشته باشند در مقابل این مهاجرت قابل ملاحظه حضور بندری ها در آن سالها در یزد کمرنگ تر بود و بجز ارتباطات فامیلی که با ازدواج میسر شده بود تردد چندانی به جز سفر معدود قشر مرفه هرمزگانی که شیفته ییلاق شیرکوه یزد بودند دیده نمی شد. این رویه تا ابتدای دهه هفتاد شمسی به صورت یک طرفه ادامه داشت تا اینکه تجهیزات بیمارستانی استان یزد و کمبود این تجهیرات در هرمزگان و سیستان و بلوچستان باعث شد تا سلسله سفرهای درمانی اهالی این دو استان جنوبی به یزد آغاز شود.
در ابتدای دهه هفتاد حضور پزشکان با تجربه و تجهیزات پیشرفته بیمارستان های یزد در بین مردم هرمزگان و سیستان بلوچستان چنان اثری گذاشت که سیل سفرهای درمانی از این دو استان به یزد آغاز شد و در دهه هشتاد به اوج خودش رسید.
در یزد نیز مسئولان استانی علاوه بر تاکید بر احیای بافت قدیمی شهر و جذب توریسم موفق به ساخت بیمارستان های مجهزی شدند در این بیمارستان ها حتی نحوه برخورد با مسافران بیمار هرمزگانی و بلوچ را به پرستاران آموزش دادند و به حدی مردم هرمرگان شیفته مطب های پزشکان یزدی شدند که برای کادرهای درمانی و پزشکان سوغاتی می بردند و آنها نیز در تقابل با این اعتماد مطب های خود را گاها تا نیمه شب فعال نگه می داشتند و به بیماران جنوبی خارج از نوبت ویزیت می دادند
در این سالها سفرهای درمانی با وجود پیشرفت مناسب حوزه درمان هرمزگان بخصوص بندرعباس قطع نشد و با اینکه دهها پزشک حاذق حتی یزدی در بندرعباس فعالیت می کنند هنوز با گذشت ۳ دهه سفرهای درمانی ادامه دارد. یکی از شهروندان بندرعباسی که به تازگی به یزد سفر درمانی داشته با خنده می گوید: ما اقتصاد یزد را شکوفا کردیم، باور کنید پزشکان هرمزگانی کم از پزشکان یزدی ندارند اما وقتی فردی اینجا بیمار می شود همه ی اهل محل و فامیل مشاور پزشکی می شوند و آنقدر برای یزد رفتن اصرار می کنند که حتی با وجود بهترین پزشکان حاضر در بندرعباس مجبور می شوید چند میلیون هزینه بدهید و به یزد بروید البته منکر توانمندی بیمارستان های یزد نیستم اما بنظرم این رویه باید از یکجایی خاتمه پیدا کند و به فکر توسعه درمانی استان هرمزگان باشیم. یزد در زمینه جذب توریسم با ثبت جهانی یونسکوی بافت قدیمی شهر و دارا بودن اماکن تاریخی فراوان و جاذبه های زیاد طبیعی از جمله دامنه های شیرکوه و کویرهای یزد به یکی از جاذبه های بزرگ توریستی تبدیل شده و در این زمینه با دارا بودن زیر ساخت های خدماتی از جمله هتل ها، خانه های بوم گردی، خانه های مخصوص اجاره به بیماران مسافر، راههای دسترسی و سیستم حمل و نقل مناسب در حوزه گردشگری شانه به شانه فارس و اصفهان جلو می رود. قابل ذکر است در این سالها سفرهای گردشی مردم هرمزگان به یزد نیز افزایش داشته است و بسیاری از هرمزگانی ها بخصوص مسافران بیمار در چند روز زمان سفر خود از اماکن تاریخی و جاذبه های یزد بازدید می کنند.

نوشته کاظم_گلخنی

+ نوشته شده در سه شنبه بیست و هشتم شهریور ۱۴۰۲ ساعت 4:42 توسط کاظم گلخنی  | 

خارخاسک ...
ما را در سایت خارخاسک دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 1khar-khasak8 بازدید : 46 تاريخ : پنجشنبه 6 مهر 1402 ساعت: 7:04