آزاد سازی جزایر سه گانه خلیج فارس

ساخت وبلاگ


ماجرای آزاد سازی جزایر سه گانه ایران

به تازگی (دهم شهریور ماه سال‌جاری ) مستندی در شبکه بی بی سی فارسی در باب جزایر سه گانه ایران پخش شد که طبق مستندات رو شده در این مستند ظاهراً دولت انگلیس از قبل کاملا در جریان آزاد سازی جزایر توسط نیروی دریایی ایران بوده است
در این مستند با اذعان به اینکه شیخ زاید رئیس شیخ نشین ابوظبی پایتخت امارات عریی در حال تشکیل به دلیل ترس از قدرت ایران و همچنین جلوگیری از اخلال در روند استقلال این کشور با حضور نظامی نیروی دریایی ایران در آزاد سازی جزایر سه گانه باخبر و بصورت ضمنی رضایت داشته است.

به هر صورت انگلیسی ها طبق این مستند با توجه به اینکه می خواستند یک هنگ کنگ جدید در حاشیه خلیج فارس شکل دهند چندان علاقه ای به حمایت نظامی از اعراب شیخ نشین برای جنگ با ایران نشان نمی دهند و معلوم می شود که عزم حکومت ایران برای باز پس گیری جزایر بخصوص بعد از استقلال بحرین جدی بوده است

طبق این سند تنها مخالفین جدی این طرح شیخ ام القوین و شیخ شارجه بوده اند که به نظر می رسد از ترس استعمارگر پیر آن ایام دم فرو بسته و اعتراض خود را از هراس از دست دادن مقام خود علنی نمی کنند.

در طرح عملیات اجرا شده نیروی دریایی طبق مستند بی بی سی سه جزیره به نام های مهستی ،گوگوش و رامش بصورت رمز کد گذاری می شود تا نشان دهند این عملیات بصورت خشونت باری اجرا نمی شود اما در کد مهستی یا همان بوموسی درگیری رخ می دهد که منجر به شهادت چند رزمنده ایرانی می شود

دکتر ایرج افشار در کتاب جزایر بوموسا و جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک درباره نام جزیره بوموسا نوشته است؛‌ «این واژه از دو پاره، بو و موسی تشکیل شده است که بو به معنی رایحه است و مخفف،بود، باشد، باشم و بوم هست. بوم به معنی جا، مقام منزل و مأوا و سرزمین است به طوری که می‌گویند مرغ بوم،گرفت یعنی آشیانه خانه و وطن گرفت در اوستا bümi سانسکریت ،bhumi پارسی باستان bum پهلوی büm به معنی سرزمین آمده است. موسی نام شخص است و بوموسا یعنی سرزمین موسی. بنابراین؛ می‌توان گفت که پیش از اسلام شخص ایرانی‌الاصل معروفی به نام موسی در این جزیره زندگی و حکومت می‌کرده و نام جزیره از نام او مأخوذ و به سرزمین موسی (بوموسا) معروف شده است.

در حدود سال ۱۸۹۱میلادی (۱۳۰۹)، انگلیس جزایر بوموسا، تنب بزرگ و تنب کوچک را که از روزگاران کهن در تملک ایران و جزو لاینفک خاک آن بود به ملاحظات استعماری به طور موقت و غیرقانونی اشغال کرد به بیان دیگر دولت این کشور مانع اعمال حق مسلم حاکمیت ایران بر جزایر شد. به گفته بهمنی‌قاجار،‌ « اشغال جزایر سه‌گانه ایران صرفاً‌ به ابتکار استعمار انگلیس بود. حتی شیوخ راس الخیمه و شارجه علاقه‌ای برای تصرف آن منطقه نداشتند.»

دریادار احمد عابدیان از فرماندهان عملیات آزادسازی جزایر سه‌گانه ایران در خلیج فارس دراین خصوص می‌گوید؛ «این جزایر که شاهراه اقتصادی ایران محسوب می‌شوند، در سال ۱۸۹۱ میلادی، به اشغال انگلستان درآمدند و این اسارت ۸۰ سال به درازا کشید تا اینکه در سال ۱۹۷۱ میلادی دوباره به آغوش وطن بازگشتند.»

امارات که چندین سال است نسبت به جزایر سه‌گانه ایرانی ادعا دارد،‌ طبق تاریخ دو سال پس از استقلال مجدد این جزایر از استعمار انگلیس،‌ تأسیس شده است. حال چگونه، یک کشور می‌تواند نسبت به چنین مناطقی ادعا داشته باشد

ایران و انگلیس در اواخر دهه ۴۰ و ماه‌های ابتدایی دهه ۵۰، به مدت سه سال مذاکراتی را با یکدیگر داشتند و در نهایت،‌ این مذاکرات به رفع استعمار انگلیس از جزایر سه‌گانه ایرانی منجر شد و روز ۹ آذرماه سال ۱۳۵۰ به ثمر نشست.

نیروی دریایی ارتش با انجام یک عملیات آبی-خاکی توانست دوباره حاکمیت ایران را بر سه جزیره بوموسا و تنب‌های کوچک و بزرگ احیا کند. این در حالی است که جزایر سه‌گانه هشت دهه در اشغال انگلیس بودند. اتفاق مذکور، دو روز پیش از تشکیل کشور امارات متحده عربی رخ داد. البته در این میان نیز، نیروی دریایی انگلیس از منطقه خلیج فارس خارج شد.

بهمنی‌قاجار می‌گوید:‌ «در سال ۱۹۷۱ که آزادسازی جزایر انجام می‌شود،‌ مقامات ایران تأکید می‌کنند که اولاً، طرف مقابل خود را فقط انگلیس می‌داند نه شیوخ عرب. ثانیاً،‌ ایران تصریح می‌کند که این موضوع باید قبل از تشکیل امارات متحده عربی تعیین تکلیف شود. به همین دلیل،‌ ۹ آذر ۱۳۵۰ یعنی دو روز قبل از تشکیل امارات،‌ موضوع جزایر سه‌گانه حل و فصل شده و به ایران باز می‌گردند. البته شیوخ راس الخیمه و شارجه موقعیتی در حقوق بین‌الملل نداشتند و تصرفاتی که انجام می‌دادند به دستور انگلیس بود.»
ساعتی پس از بازپس‌گیری جزایر سه‌گانه ایرانی، رادیو سراسری، این خبر را به همه ایرانیان اعلام کرد. در شادی ابراز این خبر، غمی نیز نهفته بود: سه دلیرمرد ایرانی به فیض شهادت رسیدند

ناوسروان رضا سوزنچی کاشانی (پس از شهادت ناخدا سوم) یکی از شهدای ایرانی در عملیات بازپس‌گیری جزایر ایرانی بود. البته دو شهید دیگر نیز در این عملیات تقدیم شد.

تهیه کننده کاظم گلخنی

+ نوشته شده در دوشنبه سیزدهم شهریور ۱۴۰۲ ساعت 2:7 توسط کاظم گلخنی  | 

خارخاسک ...
ما را در سایت خارخاسک دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 1khar-khasak8 بازدید : 49 تاريخ : سه شنبه 14 شهريور 1402 ساعت: 21:37